Vill du bidra till forskning som handlar om att utveckla ett digitalt verktyg för reflektion om vad som kan vara viktigt i livets slutskede?

Det kan vara svårt att prata om döende och död. Därför har ett forskningsbaserat samtalsverktyg, kallat DöBra-kortleken, tidigare utvecklats. Den innehåller 37 påståenden som kan underlätta samtal och reflektion om sådant som kan vara viktigt i livets slut. Tidigare forskning visar att DöBra-kortleken har varit användbar för äldre personer i allmänheten, inom äldreomsorg, sjuksköterskestudenter samt bland samer.

Vi utvecklar nu DöBra-kortleken till ett digitalt verktyg, dvs. en app. Vi behöver personer som är intresserade av att testa appen. Är det du?

Deltagande innebär att du testar appen tillsammans med en forskare, antingen på din telefon, läsplatta eller dator. Du behöver ingen särskild skärmvana sedan tidigare för att kunna delta. Om du vill får du gärna ha med dig en närstående vid testningen.

Forskaren kommer att vara med när du använder appen första gången och ställa frågor om din upplevelse. Med ditt medgivande gör forskaren en ljudupptagning. Därefter har du möjlighet att använda appen själv eller tillsammans med andra i cirka sex veckor. Du får då använda appen så mycket eller lite som du vill. Du kan alltid ringa forskaren om du behöver hjälp med något under testperioden. Efter testperioden träffar du forskaren igen för en avslutande intervju, då ni också använder appen igen.

Intervjuerna vid start och avslut sker gärna genom fysiskt möte men om du föredrar det eller forskaren inte kan resa till dig så kan de också ske digitalt. Forskarna utgår från Luleå och Umeå.

Dina svar kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem. Ingen enskild person kommer att kunna kännas igen i resultatredovisningen, vilken bl.a. kommer att ske i skriftlig form i vetenskapliga sammanhang. Ditt deltagande i studien är frivilligt och du kan när som helst under studiens gång och utan närmare förklaring avbryta ditt deltagande.

Vill du veta mer? Hör gärna av dig!

Ansvarig forskare är Malin Eneslätt, leg. sjuksköterska och universitetslektor, Luleå tekniska universitet. Telefon: 0920-49 39 34. E-post: malin.eneslatt@ltu.se