Döden angår oss alla, säger vi inom forskningsprogrammet DöBra.
Nu har vi sorg.

Olav Lindqvist, vår nära och mycket kära arbetskamrat och vän dog hastigt den 16 mars 2018 efter plötsligt insjuknande.
Olav har startat och lett DöBra-programmet, tillsammans med Carol Tishelman.


Foto: Jezzica Sunmo

Sorgen är en ofrånkomlig del i våra liv”. Så skrev Olav själv i en krönika om vardagssorg för tidskriften Palliativ Vård (nr 2, 2017). Texten ger både en beskrivning av livet självt, och en glans av vem Olav var. Därför har vi valt att lägga upp texten här.


Var-dags sorgen

Av Olav Lindqvist

Jag var på begravning i lördags. En tidigare arbetskamrat har plötsligt och oväntat dött, mindre än ett år efter sin pensionering. Vi var kanske inte nära vänner men vi stötte på varandra och hade kontakt emellanåt. Det kunde handla om musik, eller något som hade med fotografering eller datorer att göra, eller frågor kring palliativ vård. Det var alltid roligt att träffas. En god vän förstår jag först nu. 

Efter hans död inser jag hur mycket han faktiskt påverkat mitt liv och betytt för mig. Inte minst genom musiken. Och en daglig påminnelse är insikten om att det var han som för många telefongenerationer sedan fixade den ringsignal jag fortfarande har på min telefon, signaturmelodin från tv-serien ”Six feet under”…. 

Det var en mycket vacker begravning, men givetvis ofrånkomligt och nödvändigt ytterst sorglig. Efteråt träffades vi arbetskamrater för lunch och minnesstund. När vi så resonerat, ätit en bit och skiljts åt besökte jag min far. Han diagnostiserades med Alzheimers sjukdom för snart nio år sedan och bor på ett särskilt boende alldeles intill där vi åt lunchen. Han talar knappt längre, svarar sällan. Ögonkontakt en kort stund. När jag satt vid hans säng och han sov, funderade jag över den utdragna sorgen i att långsamt se en person som står en så nära försvinna. Sorgen att sakna min far, att inte kunna fråga honom, trots att vi båda lever och befinner oss i samma rum.

Det är mina sorger just nu och det är egentligen inte så dramatiskt. Andra är betydligt mera drabbade av sorger. Jag lever och arbetar som vanligt, men det blir tydligt för mig hur sorgen hela tiden finns runt om oss och hur många olika ansikten den har.

Sorgen är en ofrånkomlig del i våra liv. Döende och död, även hundar och katters död, relationer som upphör, för att inte tala om sorgen över en frisk men åldrande kropp som inte längre klarar det den tidigare gjort… Vi går alla igenom olika sorger i livet, hela tiden, för oss själva eller tillsammans med dem som finns omkring oss – livet är ju nu en gång sådant.


I samma tidskrift (Palliativ Vård nr 2, 2018) publicerade redaktionen minnesord om Olav:
Han dog mitt i livet – med skidorna på

Minnesruna i tidningen Norran, skriven av Olavs bror Richard Lindqvist (2018-04-04):
Olav Lindqvist


I samband med den Svenska Nationella Palliativa Konferensen, den 21 mars, höll vi en DöBra pub tillägnad Olav. Puben var planerad sedan tidigare, tillsammans med Olav, som ett tillfälle att prata om döende, död och sorg. Det blev en fin kväll där både kollegor, vänner och familjemedlemmar fick prata om och minnas Olav.

  


Nedan har vi länkat till några av de presentationer, intervjuer och artiklar som Olav har medverkat i: 

Vetenskaplig artikel på engelska.
Populärvetenskaplig artikel på svenska.

I huvudet på en forskare, Cancervården nr 3, 2016
Var femte person dör hemma, SVT (Hem & Hyra), 2018-03-08
Kortlek ska främja samtal om livets slut, Läkartidningen, 2018-02-22

I filmen nedan presenterar Olav DöBra-programmet vid senaste DöBra-dagen som hölls på Nordiska Museet i oktober 2017
(15:50 min in i filmen):